Att välja odlingslampa är inte alltid lätt och många ställer sig frågan vilken som är den bästa växtbelysningen? Och vad mer än själva växtlampan är viktig?
Här nedan kommer du förhoppningsvis få svar det du undrar över när det gäller odlingsbelysning. Annars kan du också maila oss. Men först en sammanfattning av teknikerna:
HPS/MH-lampor
Det här är den klassiska odlingslampan som länge har använts i industriella växthus och för matproduktion. Det är i princip stora glödlampor men med ett brett ljusspektrum som liknar naturligt ljus. Denna form av belysning alstrar en del värme. Behöver ballast som begränsar och stabiliserar strömtillförseln.
LE (Lågenergi) och lysrör
LE-lampor används ofta i små begränsade utrymmen, ett annat skäl kan vara att det är svårt med ventilation och att växtbelysningen inte får alstra för mycket väme.
Ett vanligt användningsområde för LE och lysrör är kloner eller s.k. barnkammare där du bara behöver stimulera tillväxt med dagsljus.
LED grow light
En annan teknik som är på ingång är LED. Det är alltså lysdioder som alstrar mycket lite värme men ett bra ljusspektrum. Togs ursprungligen fram av NASA för att prova på odling av grönsaker i rymden.
Utrymmet för odling
Din odlingslampa måste vara anpassad för odlingsgarderoben, tältet eller rummet du använder. Det är inte alltid bättre med mycket ljus, för mycket ljus och för stark odlingslampa kan orsaka för hög värme och i värsta fall bränna och döda dina plantor.
Om man ska peka ut en, den absolut bästa odlings HPS-lampan, är det Gavita Pro 1000w E serien. Lampan kan styras via Gavitas nyaste Master Controller och boostas upp till 1150w! Tack vare Gavitas Master Controller kan du ställa in soluppgång och solnedgång vilket betyder att lamporna startar svagt och dimras upp i början samt ner i slutet under 30min. Det betyder att du slipper kondensen som ofta uppstår precis efter att lamporna slocknat samt att dina plantor blir mindre stressade och får uppleva en mer naturlig miljö.
Du kan ställa in önskad temperatur i ditt odlingsutrymme och önskad maxstyrka på lamporna, därefter kommer kontrollern att dimra dina lampor upp och ner från 0 – 115% , procent för procent tills perfekt temperatur uppnås.
Men alla har inte alltid ytan som krävs till en 1000w lampa, rekommenderad odlingsyta för den lampan är 150 x 150cm. För de med mindre yta så finns möjligheten att använda en 600w eller 400w lampa ( 120x120cm – 80x80cm ). För dessa mindre ytor är det absolut bästa en kombination av dessa:
Ballast: Gavita Digistar
Lampa / Bulb: Philips Green Power
Reflektor: Adjust A Wing
Har du ett utrymme på mindre än 80 x 80cm är det bästa valet en 400w Gavita Digistar, elektronisk ballast med Philips Green Power och en Spudnik reflektor eller Prima Klimas Cooltube med 97% reflektion. Med det kittet kan du lättare få ut värmen som utvecklas från din odlingslampa. Du kan även dimrma ner ballasten till 250/275/400/440W och på så sätt anpassa en perfekt ljusstyrka till ditt odlingsutrymme.
Till mindre odlingsytor passar även CFL lampor eller så kallade lågenergilampor perfekt. Lågenergilampor för odling avger mindre värme än HPS. Det är också ett perfekt val för nybörjare, mindre värme betyder alltid mindre risker i din odling.
Som ett allternativ till både MH, HPS och CFL lampor är det numera LED odlingslampor som blivit mer och mer populära på odlingsmarknaden. Senaste åren har nya modeller kommit ut och numera tycker de flesta att LED slår de andra belysningsalternativen till växtodling inomhus. Apollo LED lampor är en av de bästa på marknaden just nu och tillverkas med ett så kallat “fullt spectrum”. Det betyder att lampan har både blått, gult och orange ljus som kan användas för både växt, blom och fruktfas i din inomhusodling. Apollo LED lampor inehåller även lite UV och IR ljus som stimulerar plantornas utveckling.MEST POPULÄRA