Mikrogrönt kommer från engelska ”micro greens” vilket är små färska skott samt groddar av grönsaker och örter som ofta skördas direkt efter att första bladparen slagit ut. Olika frön som är vanliga att så på detta sättet är soja, solrosskott, ärtskott, alfaalfa och krasse.
Det är enkelt att komma igång med odling av mikrogrönt. Med lite förberedelse och lättare kunskap kan du skapa ett gott och hälsosamt tillskott för din familjs matbehov. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad det är, vilka fördelar den här odlingstekniken har och hur du kan göra det själv hemma. Börja odla idag och få tillgång till smakfulla och näringsrika grönsaker!
Vad är smörgåskrasse?
Smörgåskrasse är en röd, kålformad växt som ofta används som dekorationer. Det är inte så svårt att odla smörgåskrasse. Först måste du skaffa frön. Dessa kan köpas på nätet eller från en lokal trädgårdsaffär. Gör sedan ett hål omkring en halv tum djupt i jorden. Strö fröna ovanpå och täck över med lite mer jord. Fukta jorden och placera krukan i ett soligt läge. Smörgåskrasse trivs bäst i en temperatur mellan 18-25 °C. Vattna gärna med en blomspruta och vänta tills det börjar växa. Kan skördas inom 1-2 veckor.
Vanliga sorter för odling av micro greens
Andra vanliga sorter som är goda och nyttiga är:
- Rädisa
- Broccoli
- Bockhornsklöver
- Koriander
- Rödbeta
- Hampa
Behövs det växtbelysning till krasse?
Det går bra att odla många vanliga sorter utan odlingslampa men som alltid går det snabbare och blir större skörd med artificiellt ljus. Om du har för vana att äta det regelbundet så behövs det en stadig ström av grönt, men visst går det att odla i ett soligt och varmt fönster.