mikrogront krasse micro greens 1

Så kan du enkelt odla krasse och mikrogrönt inomhus – 100% nyttigt!

Mikrogrönt kommer från engelska ”micro greens” vilket är små färska skott samt groddar av grönsaker och örter som ofta skördas direkt efter att första bladparen slagit ut. Olika frön som är vanliga att så på detta sättet är soja, solrosskott, ärtskott, alfaalfa och krasse. Här kan du läsa om hur du kan odla krasse och mikrogrönt

Det är enkelt att komma igång med odling av mikrogrönt. Med lite förberedelse och lättare kunskap kan du skapa ett gott och hälsosamt tillskott för din familjs matbehov. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad det är, vilka fördelar den här odlingstekniken har och hur du kan göra det själv hemma. Börja odla idag och få tillgång till smakfulla och näringsrika grönsaker!

Vad är smörgåskrasse?

Smörgåskrasse är en röd, kålformad växt som ofta används som dekorationer. Det är inte så svårt att odla smörgåskrasse. Först måste du skaffa frön. Dessa kan köpas på nätet eller från en lokal trädgårdsaffär. Gör sedan ett hål omkring en halv tum djupt i jorden. Strö fröna ovanpå och täck över med lite mer jord. Fukta jorden och placera krukan i ett soligt läge. Smörgåskrasse trivs bäst i en temperatur mellan 18-25 °C. Vattna gärna med en blomspruta och vänta tills det börjar växa. Kan skördas inom 1-2 veckor. Längre ned finner du en längre guide för att odla krasse och mikrogrönt.

Vanliga sorter för odling av micro greens

Andra vanliga sorter som är goda och nyttiga är:

  • Rädisa
  • Broccoli
  • Bockhornsklöver
  • Koriander
  • Rödbeta
  • Hampa
  • Solros
  • Ärtskott
Odla krasse och mikrogrönt

Guide för att odla krasse och mikrogront – Steg för steg

Vill du sätta extra smak och näring på din mat? Odlar du krasse och mikrogrönt får du inte bara en källa till härlig grönska, utan även färska skott att toppa dina rätter med. I denna guide lär vi dig allt du behöver veta för att komma igång med odlingen. Låt oss odla krasse!

Välj dina frön frö krasse och mikrogrönt

Krasse: Det finns olika sorters krasse, men den mest kända är trädgårdskrasse. Fröna gror snabbt och ger skott med stark, pepprig smak.

Mikrogrönt: Det finns många olika typer av mikrogrönt, inklusive rädisa, broccoli, solros, och amarant. Välj efter smak och näringsinnehåll.

Förbered dina odlingstillbehör

Behållare: Du kan använda allt från gamla take-away behållare till specialdesignade odlingslådor.

Medium: Använd en bra kvalitet på odling/jordblandning eller en hydroponisk lösning för vattenodling. Det är viktigt att välja odlingsmedium av hög kvalitet.

Så dina frön för krasse och mikrogrönt

Krasse: Strö fröna tätt över jorden. Täck med ett tunt lager jord och vatten lätt.

Mikrogrönt: Sprid fröna jämnt över jorden. Pressa dem lätt nedåt men täck inte över med jord. Fukta med en sprayflaska.

Placera på en ljus plats

Placera din behållare på en solig plats, exempelvis ett fönsterbräde. Undvik direkt solljus, eftersom det kan bränna de unga skotten.

Skötsel av krasse och mikrogrönt

Håll mediet fuktigt men inte blött. Använd en sprayflaska för att fukta mikrogrönt och krasse regelbundet. Om du odlar i jord, se till att det finns dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Skörda din odling med mikrogrönt

Krasse: Klipp av skotten när de är 5–7 cm långa. Vanligtvis är de redo att skörda efter 7-10 dagar.

Mikrogrönt: Skördetiden varierar beroende på vilken sort du odlar, men de flesta är klara inom 10-21 dagar. Klipp av skotten nära jordens yta när de har utvecklat sina första riktiga blad.

Att odla krasse och mikrogrönt är enkelt, snabbt och givande. På bara några veckor kan du njuta av färska, näringsrika skott direkt från ditt fönsterbräde. Börja odla idag och upptäck en ny dimension av smak och hälsa i ditt kök!

Behövs det växtbelysning till krasse?

Det går bra att odla många vanliga sorter utan odlingslampa men som alltid går det snabbare och blir större skörd med artificiellt ljus. Om du har för vana att äta det regelbundet så behövs det en stadig ström av grönt, men visst går det att odla krasse i ett soligt och varmt fönster. Växtbelysning ger mer av det goda!

Tjänar pengar på att odla krasse och mikrogrönt?

På senare år har det blivit något av en trend med företag som startar urbana farmer i industrilokaler eller i mindre skala hemma. Tänk på att som privatperson finns det begränsningar för hur mycket och ofta du får sälja. Du kan läsa mer om vad som gäller för att odla mikrogrönt kommersiellt.

Produkter för odling av mikrogrönt

Växtbelysning till krasse och mikrogrönt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen