Vapour Pressure Deficit VPD

Modern inomhusodling med avancerad kontroll av mikroklimat- Vapour Pressure Deficit (VPD)

Mycket har hänt inom odling senaste åren och fler och fler förbättrade odlingsmetoder har upptäckts. Man har förstått hur viktigt klimatet med värme och luftfuktighet är samt “dry back” (att dina rötter kan ta upp det syre de behöver) av din medium är. 

VPD som står för Vapour Pressure Deficit är det värde som berättar hur mycket mer vattenånga som luften kan bära innan luften “tappar taget” och det blir till vatten eller dagg t.ex. 

Att hitta rätt VPD, kombinationen av temperatur och luftfuktighet är viktig och avgörande för både mängd samt kvalitén på din skörd när du odlar inomhus. Dina växter upplever luftfuktigheten annorlunda i olika temperaturer och rätt VPD (Den perfekta kombinationen mellan temperatur och luftfuktighet) påverkar:

  • Stomatans öppnande, stomatan finns på bladen och öppnas för att ta upp ljus och ju mer den öppnas desto mer ljus tar dina växter upp. Med rätt VPD öppnas stomatan mer och dina växter kan ta upp mer ljus.
  • Co2-upptaget, med rätt VPD kan dina växter ta upp mer Co2 och på så vis växa bättre.
  • Rotsystemet och dess upptag av näring, med rätt VPD kan dina växter ta upp mer näring och på så vis växa mer.
  • Stress, med rätt VPD hanterar dina växter stress bättre en i vanliga fall.

Att kalkylera VPD är svårt, därför har vi gjort några exempel nedan som du kan utgå från:

  • Sticklingar och frön bör ha följande kombinationer av temperatur och luftfuktighet för att uppnå rätt VPD-värde: 23-26°C graders värme ska ha en luftfuktighet på 65-70%.
  • Växter i växtperioden bör ha följande kombination av temperatur och luftfuktighet: 23-26°C graders värme behöver ha 60% luftfuktighet.
  • Växter i blomfasen bör ha följande kombinationer av temperatur och luftfuktighet: 20-23°C graders värme ska ha 50-55% luftfuktighet. 

Bevattning och så kallad “dry back” är mycket viktigt i din inomhusodling för att uppnå en lyckad skörd. Så kallad “dry back” betyder att du låter jorden torka ut mellan vattningarna för att rötterna ska kunna ta upp tillräckligt med syre. Växterna tar upp näring när de dricker med rötterna och när jorden torkar får de det syre de behöver för att använda näringen som de sugit upp för att växa till sig. 

Ett vanligt misstag bland inomhusodlare är att de vattnar sina plantor för ofta, det gör att rötterna inte får möjlighet att ta upp det syre de behöver. Det är också vanligt att man börjar med en för stor kruka som aldrig torkar ut mellan vattningarna och därmed så “dränks” dina plantors rötter. Så det är viktigt att välja en lagom stor kruka och låta jorden torka ut mellan vattningarna. 

När du odlar i jord, för att få bästa resultat bör du under växtperioden vattna varje 2-3 dagar. Under blomfasen däremot är det viktigt att din jord får torka ut varannan dag, så en dag vatten, nästa dag inget vatten och när du tredje dagen ska vattna är krukan hyfsat torr och lätt. Då vet du att du har perfekt storlek på kruka och din planta kan ta upp det vatten och syre den behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen