Hur dyrt är det att odla inomhus med HPS eller LED-lampa?

Med dessa nya höga elpriser kan många bli rädda och avskräckta från att odla inomhus. Därför vill vi här göra några exempel så att du lättare kan räkna ut ungefär vad det kan bli i elkostnader att odla inomhus med olika typer av växtbelysning.

Det enklaste är att räkna på lampans styrka W (250W=0.25kw/h, 400W=0.4kw/h osv.) gånger de timmar du behöver ha lampan igång per dygn (normalt sett 12h/dygn). Sedan tar du de timmarna gånger ditt elpris per kw. Se exemplen nedanför. 

Det första exemplet är om du odlar med en 250W HPS, lågenergi eller LED-lampa som drar 0.25 kw/h. Om vi tar 0.25  x 12h om dagen som du normalt behöver belysa dina växter så blir det 3kw per dygn. Priset varierar såklart beroende på vad du har för elpris i ditt elavtal. Men om du exempelvis har 2kr per kw-timme nu skulle det betyda en kostnad på 6kr om dagen vilket blir ca 180kr i månaden.

Nästa exempel är om du odlar med en 600W HPS eller LED-lampa, då hamnar du på 0.6kw/h. Multiplicera 0.6 x 12h/dygn så blir det 7,2kw om dagen, vilket blir 14.4kr om du betalar 2kr per kw-timme. Resultatet blir en kostnad på ca 432kr i månaden om du har lampan tänd 12h om dagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen