Att välja rätt odlingsmedium

Både som nybörjare eller proffs kan du ibland fundera vilket medium du kommer att använda i din kommande odling. Första frågan du måste svara på är hur mycket tid du är villig att spendera på att sköta om din odling, hur ofta samt vidare hur mycket erfarenhet du har inom odling sen tidigare.

Nästa fråga är om du vill odla med så lite näring som möjligt, kanske organiskt eller om du vill få ut en så stor skörd som möjligt på så kort tid som möjligt.

Jord.

Jord är ett bra val för den som är nybörjare eller odlar i mindre skala för sig själv. Med vår Gold Label jord kan du uppnå fantastiskt resultat utan att behöva odla i cocos eller hydro. Gold Label Special mix jorden är en alldeles speciell blandning där bland annat svensk torv har använts då den är känd som bästa torven i världen. Special Mix tillverkas och blandas i Holland utav bara de bästa ingredienserna. Gold Label är även det enda märket av jord som garanterar att deras jord inte har någon ohyra som helst. Jorden behandlas mot alla skadedjur och varje batch av jord skickas in på analys innan den förpackas i påsar. Jorden förvaras alltid inomhus och lastpallar packas extra noga med 2 lager special plast för att undvika att några skadedjur ska kunna komma in i jorden och senare komma med i din odling. Det är oftast så man får Spider mites och Trips vilket inte är roligt att senare försöka bli av med. Oftast leder det till att hela din skörd blir förstörd om du inte upptäcker det i tid och dödar skadedjuren innan de etablerat sig allt för mycket.

Det lönar sig att investera i bra jord och det är helt fel sak att snåla in på. Dålig jord kan både dra med sig skadedjur i din odling och försämra din skörd avsevärt.

Cocos.

Att odla i Cocos är en viss hydro odling då Cocos är ett dött medium. Det är väldigt puröst och på så vis ger dina plantors rötter mer syre. Det betyder att dina växter bara får den näringen du tillsätter i vattnet och tar upp den lättare och snabbare än i jord till exempel. Vid odling av cocos är det viktigare att kontrollera sitt Ph samt Ec värde än i Jord. Du måste vattna dina växter mycket oftare än i jord då de dricker mer vatten med näring samt torkar ut snabbare på grund av den purösa konstruktionen.

Vid odling i cocos rekommenderar vi Auto Pots, Easy 2 Grow bevattningssystem eller drippers system. Annars kommer du att behöva vattna för hand minst 2 – 3 gånger om dagen.

Hydro.

När det gäller medium i hydro odling är det vanligaste Leca kulor som också kallas för “Hydro corn” på engelska. Det är små kulor gjorda av lera som bränts i ugn för att stelna till en fast form.

Här ligger Gold label utan tvekan som nr 1 i kvalitet av Leca kulor till för hydro odling. Förutom att de använder oskadligt bränsle vid bränningen av lekakulorna så görs de i olika former för att rötterna lättare ska få ett grepp om mediumet och på så vis ha det lättare att växa och utvecklas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen