LED-belysning för växter

LED odlingslampaLED-lampans historia

LED-ljus (Light Emitting Diode) eller lysdioder som de heter på svenska, uppfanns redan på 1920-talet av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev. Det dröjde emellertid ända till 1960-talet innan man först utvecklade tekniken för kommersiellt bruk.

Då handlade det om rött ljus, men så småningom skapade man grönt för att i början av 1970-talet ha kommit till färger inom den gul/orange färgskalan.

Tekniken bakom ljuset

Därefter började forskarna koncentrera sig på uppgiften att skapa det mer energirika blåa LED-ljuset, eftersom man med hjälp av det i kombination med övriga färger kunde få fram vitt ljus av den typen vi kan se i de LED-lampor vi idag använder i hemmen.
Innan man kom dit att tekniken blev kommersiellt användbar, hann det dock gå 30 år. År 2014 delade tre forskare (Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura) på Nobels fysikpris “för uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor”.

I dagsläget kan man konstatera att dessa lampor blivit så pass populära att de i allt högre utsträckning kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor.

Många fördelar med LED växtbelysning

LED grow lights som det heter på engelska har på senare år blivit ett populärt alternativ i odlarkretsar. Och det är inte så konstigt. LED för odling har många fördelar i jämförelse med de mera konventionella belysningsteknikerna. Även om det innebär en högre initial investeringskostnad så kommer du snabbt tjäna in dessa pengar.

Till att börja med har tekniken visat sig vara avsevärt effektivare än traditionell belysning, eftersom man erhåller minst lika goda resultat med mycket färre watt. Faktum är att man kan sänka sin el-förbrukning med upp till 80% och därmed spara in stora summor.
Eftersom LED-växtbelysningen i likhet med solen verkar på flera olika våglängder, kan man skräddarsy det ljus som är idealt för specifika växters behov.

Vi har kunder som experimenterat med LED och HPS samtidigt, resultaten har varit mycket intressanta då skörden överträffat watten. En odlare som använde en Mars PRO II Cree128 335W + en Gavita Digistar 600W E-serie Kit fick en skörd som motsvarade nästan 3 st 600 W HPS-lampor.

En annan fördel med LED-lamporna är att de är enkla att installera, det är bara att stoppa in sladden i eluttaget och köra. Lampornas livslängd är imponerande. Det anses att en lampa kan hålla i upp till 50 000 timmar och att den ljusreducering som sker under lampans livslängd är mycket lägre än någon konkurrerande lampa. Om en LED-lampa lyser dygnet runt så håller den i upp till 5 år utan nämnvärd kvalitetsförsämring av ljuset!

Om man köper LED-lampor med tillräckligt många watt så kan man placera dem högt upp för att täcka en större yta, fortfarande med gott resultat, men eftersom lamporna inte blir varma så kan man också hänga dem väldigt nära sina plantor utan att dessa skadas. Även tillväxttiden på plantorna ökar, eftersom de exponeras för mer koncentrerat ljus. Inte heller avger LED någon skadlig ultraviolett strålning.

Nackdelar

Den största nackdelen med tekniken är som tidigare nämnts inköpspriset. Det kan handla om flera hundra procent dyrare än t ex HPS. Rent generellt så kan man säga- ju starkare en lysdiod är, desto dyrare är den i inköp.

På senaste åren har tekniken utvecklats i rasande fart, men tidigare var det vanligt med mycket fusk och skitsnack bland säljare av dessa lampor. Många oseriösa onlineshoppar sålde hemmabyggen eller produkter från kinesiska lågpris-hemsidor. Professional Grow säljer endast lampor testade i riktiga förhållanden och från marknadsledande distributörer.

Framtidens LED

Eftersom forskningen nyligen börjat kombinera dessa lampor med nanoteknik, kan vi utan överdrift notera att framtiden för LED ser ljus ut. (HA HA!)
För inte så länge sedan introducerades en slags lysande tapet med inbyggd dioder som kan sätta upp på såväl väggar som tak.
Tillkomsten av nanoteknik medför dessutom ytterligare kostnadsminskningar eftersom man huvudsakligen använder sig av det billiga och vanligt förekommande materialet kisel i nanotekniska LED-sammanhang.
I och med den större användningen av organiska material blir lysdioderna också än mer miljövänliga. Inom en tämligen snar framtid kommer det att dyka upp mycket tunna och böjliga LED-lampor
på marknaden.

När lysdioder alltmer gör sitt intrång på bilmarknaden, kan framtida bilägare se fram emot att aldrig mer behöva byta någon lampa på bilen. Detta tack vare lampornas goda livslängd, vilka sannolikt överlever själva bilen.
Världen över har gatubelysning bytts från HPS till LED med stora besparingar som följd. Både i minskad energikostnad men oxå i behovet av service och underhåll.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen