Känns det krångligt med växtbelysning?

Lumatek Pro 1000W 400V DE KitDet är inte så lätt att bestämma sig för vilken växtlampa som är mest passande för just dina behov. En av de vanligaste frågorna vi får här på Professional Grow är just om vilken växtbelysning som är bäst.

Det finns så klart inget universalsvar på den frågan men det går hitta rätt bland alla märken, modeller och tekniker. Först är det några frågor som behöver besvaras…

Hur är odlingsutrymmet?

Storlek på ytan och möjlighet till ventilation är avgörande. Behöver du satsa på kylning eller kanske en lamptyp som inte alstrar så mycket värme?

Vad är det för växtfaser som växtbelysningen kommer att användas till?

Många använder t ex låg-energi och lysrör till experimentella odlingar eller t ex klonkammare. Ofta används LE och liknande tekniker till små utrymmer som kanske har dålig ventilation.

Vilken teknik på belysningen?

Den vanligaste lampan vi säljer är HPS/MH. Det är en väl beprövad teknik som är prisvärd. Lampan alstrar en del värme och kräver vanligtvis ett ventilerat utrymme. Behöver du många lampor är HPS/MH ofta ett ekonomiskt alternativ.

LE och lysrör är ofta bra för speciella användningsområden som t ex kloner, övervintring inomhus i inget eller dåligt dagsljus, och i utrymmen där växtbelysningen inte får utveckla mycket värme.

Det här är ett första kortare inlägg där vi försöker sammanfatta odlingsbelysning. Missa inte kommande blogginlägg där vi tar upp LED grow lights.

Kolla även in vår artikel om att välja odlingslampa.

DEL 1: LED-belysning för växter

3 reaktioner på ”Känns det krångligt med växtbelysning?”

  1. Gabrielle Andersson

    Vilken av era växtbelysningar är bäst för övervintring i förråd 5-10 grader men önskar ljust??
    MVH Gabrielle

  2. Hej!

    Jag har ett enkelt litet växthus på 150 x 200cm samt ca 250cm i takhöjd. Skulle behöva en bra växtbelysning till det. OBS Jag odlar verkligen på amatörnivå! Vad rekommenderar ni? Pris ca 800-1200:-

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen