Här lär vi dig att få ut bästa skörden på din hydroponisk odling med t ex chili, grönsaker och frukter!
Att odla med hydrosystem – växter i vatten (hydroponics)
Vi väljer att börja med det mest effektiva odlingsalternativet på marknaden dvs hydroodling.
Hydroponisk odling innebär att du odlar dina växter i vatten och näring. Ibland används Leca kulor, Rockwool kuber eller cocos som medium i hydro odling. Dessa medium är helt tomma på näring vilket betyder att du som odlare måste mata dina plantor från dag ett i ditt bevattningssystem.
När du odlar i hydro gäller det att du är väldigt noggrann med Ph och Ec värden genom hela din odling. För att ta reda på vilket Ph värde just dina växter vill ha är det lättaste att söka på nätet.
Till exempel tycker jordgubbar om ett Ph på 5,5-6,5 medan tomater föredrar 6,0-7,0. För att lyckas bra med din odling måste du vara väldigt nogrann med att hålla dig inom dessa ramar.
Vad är då Ec-mätaren till för?
Ec-mätaren hjälper dig att hålla rätt näringsvärde på vattnet du ger växterna. Som exempel har jag enkelt via en googling kommit fram till att jorgubbar trivs bäst i ett EC av 1,4 under växtperioden och 1,6 under fruktbildning.
Är du nybörjare är det alltid enklast och blanda klart din näringslösning i en hink innan du fyller på hydrosystemet de första gångerna. När du fått lite känsla på det hela kan du börja blanda din näring direkt i hydrobaljan.
Se till början till att tillsätta den rekommenderade näringsmängden enligt näringsschemat.
Rör om ordentligt och mät Ph värdet.
Har du nu till exempel för högt Ph värde tillsätter du några droppar ph-. Blandar ordentligt, väntar 3-4 minuter och mäter om.
När du fått ner Ph värdet dit du önskar mäter du Ec värdet i ditt vatten.
Är det nu för lågt kan du tillsätta några % mer näring i vattnet. Är det för högt får man fylla på med kranvatten.
Vanliga metoder för hydroodling & automatisk bevattning
NFT
Fungerar som så att man låter växterna matas med näringsblandat vatten på en ”plant bricka” där det rinner vatten. Oftast används rotmattor i de systemen där man ställer lite större rockwool kuber, s. k. ”start kuber” på.
Vattnet rinner med hjälp av en pump från ena sidan av din NFT plant bricka till den andra.
Exempel på NFT system:
http://www.professionalgrow.se/sv/hydro-system-gt424-nft
AERO
Står för odling i ”dimma”. De flesta Aero systemen har speciella sprinklers som ger upphov till en dimaktig miljö med näringslösning för växternas rötter.
Många odlare påstår att just detta alternativ är det bästa av alla hydroponiska system.
Exempel på AERO system:
http://www.professionalgrow.se/sv/aeroflo-14
Ebb och flod
Står för odling i ”tidvatten”. Precis som den naturliga rytmnen med tidvattnet går ebb och flod-system ut på att fylla upp den övre tanken med vatten och därefter låta vattnet rinna tillbaka ner i den undre baljan eller hinken.
Exempel på Ebb & Flod system:
Flo Gro 510
DWC
Deep water culture(DWC) är en hydrometod där man odlar genom att suspendera växtrötter i en lösning av näringsrikt, syresatt vatten.
Bubblare = Det är nog det vanligaste och enklaste hydrosystem man kan få tag på. Det går ut på att man syresätter vattnet i en hink med lock med hjälp av luftpump och syrestenar. Man fäster sedan plantan i locket så rötterna hänger ner i näringslösningen.
Att odla i Cocos som medium
Cocos är ett medium gjort av fibrerna utanpå cocosnötterna.
Steg nr 1 inför din cocos odling är att sätta dina frön eller sticklingar i antingen Rockwool kuber som är populäraste alternativet eller i en liten kruka med cocos.
Första 7 dagarna räcker det att vattna rocwoolkuberna eller cocosen du sått fröna/satt sticklingen i med vanligt kranvatten som du tidigare Ph reglerat till 6.0 i Ph värde.
Efter en vecka kan du plantera ner växterna i krukorna med cocos i. Nu gäller det att välja kruka. Det fungerar att odla med cocos som medium i vanliga plastkrukor. Men vill du ha bättre tillväxt och skörd rekommenderas till exempel Smart Pots krukor som låter cocosen och rötterna andas genom specialmaterialet krukan är tillverkad i.
Från och med att du planterat om fröet eller sticklingen som är ”rotad” och klar ska du börja mata din planta med växtnäring vid varje bevattnings tillfälle. Cocos är ett dött medium som inte innehåller någon näring alls precis som lecakulor.
För att ta reda på doseringen av näringen bör du titta på din näringstillverkares rekommendationer i näringsschemat.
När din planta växt färdigt och det är dags för blomning fortsätter du att vattna i krukan som vanligt. Svårare än så är det faktiskt inte att odla i cocos och resultatet blir mycket bättre än i jordodling då även cocos odling är en slags ”hydro odling”.
Några saker du bör tänka på vid cocosodling:
* Tillsätt näring vid varje bevattningstillfälle.
* Reglera alltid Ph värdet till det just dina växter trivs i.
* Tänk på att du kommer och få vattna oftare i cocos som medium än jord då det torkar ut fortare. Var noga med att inte låta växterna torka helt och kolla helst till de 3 gånger dagligen tills att du själv kännt av hur ofta de behöver vattnas.
* En annan väldigt viktig sak är att inte vattna för mycket. Se till att cocosen i krukorna torkar till 90% mellan bevattningarna.
Du kan göra det genom att se till att första 3cm uppifrån alltid torkar ut helt i krukan innan du vattnar igen.
Du ska kort sagt vattna dina växter precis innan du ser att bladen blir hängiga och det gäller helt enkelt att testa sig fram och få en ”fingerkänsla” för det.
När du ska skörda i cocos är det viktigt att du alltid flushar/sköljer växterna genom att bara vattna med vatten utan någon näring eller vitaminer i alls. Det gör du under 7 dagar innan skörd.